Radlader mit Grassilage

Insilozare

În siloz de iarbă și lucernă: bonsilage FORTE reduce degradarea proteinelor

Logo bonsilage Forte

bonsilage FORTE für feuchte, zuckerarme Grassilagen

Calitatea proteinelor din silozurile de iarbă și lucernă are o importanță deosebită pentru exploatațiile agricole specializate. Cu cât furajul de bază furnizează mai multe proteine, cu atât mai puțin furaj proteic scump trebuie achiziționat. Acest lucru contribuie în mod semnificativ la rentabilitate, mai ales în contextul actual al pieței tensionate.

Aminele biogene sunt produse prin degradarea proteinelor.

Aminele biogene se formează, alături de NH3, în urma descompunerii proteinelor și aminoacizilor de către microorganisme dăunătoare, precum clostridiile și enterobacterii. Acestea reduc gustul silozului și afectează metabolismul animalelor. Conținutul maxim de amine biogene este de 5 g per kg de substanță uscată.

Universitatea din Halle studiază reducerea aminei

Prof. Dr. Annette Zeyner și Dr. Holger Kluth, de la Universitatea din Halle-Wittenberg, au verificat într-un experiment de însilozare influența bonsilage FORTE asupra conținutului de amine biogene. Materialul de bază a fost o nouă însămânțare cu raigras german. Substanțele nutritive brute sunt prezentate în figura 1.
După 90 de zile de însilozare, calitatea fermentației variantelor de siloz a diferit doar puțin. Atât varianta netratată, cât și varianta bonsilage FORTE au obținut nota 1 DLG pentru calitatea fermentației. În niciun siloz nu s-a format acid butiric. bonsilage FORTE a asigurat doar un pH semnificativ mai scăzut (vezi fig. 2).

bonsilage FORTE reduce în mod semnificativ aminele biogene

Cu bonsilage FORTE s-a obținut o reducere semnificativă a proporției de amine biogene cu 15 % față de control (vezi fig. 3). În condițiile experimentale predominante – control cu o calitate foarte bună a fermentației și chiar un conținut mai redus de NH3-N în comparație cu bonsilage FORTE – acest rezultat demonstrează încă o dată performanța remarcabilă a bonsilage FORTE, cu combinația sa unică de bacterii lactice homofermentative.

Concluzie: chiar și în cazul unei calități bune a fermentației, se pot obține avantaje suplimentare

Reducerea rapidă și intensă a valorii pH-ului, precum și concurența extrem de bună a bacteriilor lactice din bonsilage FORTE asigură o inhibare durabilă a dăunătorilor fermentației, protejează silozul de iarbă împotriva degradării ridicate a proteinelor și aminoacizilor și reduc conținutul de amine biogene. Un efect care aduce avantaje decisive chiar și în cazul unei calități foarte bune a fermentației: pe lângă reducerea pierderilor și îmbunătățirea digestibilității, crește și gustul, și astfel și consumul de furaje. O contribuție esențială la producția economică și durabilă de lapte.