Vanzari si distributie


Cum să ne contactați... 

Colostrul asigură începerea cu succes a vieții


ellisia – stock.adobe.com

Furnizarea de anticorpi prin colostru în primele ore de viață decide cât de reușită și sănătoasă va fi creșterea și viața productivă ulterioară. Aici este important să exploatăm întregul potențial. Un vițel trebuie să primească aproximativ 200 g de anticorpi în primele ore de viață prin colostru. Aceasta reprezintă o provocare enormă pentru management, pe de o parte, deorece conținutul de anticorpi în colostru scade rapid în orele de după fătare. Pe de altă parte, capacitatea intestinului de a absorbi anticorpii scade la fiecare oră (vezi Fig. 1). Prin urmare, este important să acționați rapid și să evaluați cât mai bine calitatea colostrului.

1. Folisiți refractometru

Cu refractometrul, calitatea colostrului poate fi determinată rapid și ușor în patru etape:

  • Dacă refractometrul este nou, acesta trebuie calibrat înainte de prima utilizare (vezi instrucțiunile de utilizare a refractometrului).
  • Adăugați una sau două picături de colostru în refractometru.
  • Închideți placa de acoperire, astfel încât laptele să se răspândească pe suprafață.
  • Citiți valoarea în grade Brix în punctul în care albul se transformă în zona albastră.

2. Evaluați calitatea

  • Un colostru bun ar trebui să indice cel puțin 22% Brix. Aceasta corespunde unui conținut de anticorpi de aproximativ 75 de grame pe litru de colostru. Cu toate acestea, o valoare Brix ridicată este folosită numai dacă colostrul este administrat în primele ore de viață. După această perioadă, vițelul nu mai poate absorbi anticorpii. Figura 2 prezintă o imagine de ansamblu asupra evaluării calității.

3. Recomandari

Dacă valoarea Brix este prea mică, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

  • Fuajarea și nutriția vacilor in repaus mamar: Doar vacile care au un aport suficient cu nutrienți, vitamine și oligoelemente în perioada de repaus mamar produc colostru de calitate și în cantități suficiente.
  • Vârsta vacilor: valorile Brix cresc odată cu vârsta vacii, deoarece pe parcursul vieții intră în contact cu tot mai mulți agenți patogeni și formează anticorpii adecvați.
  • Timpul primei mulsori după fătare: colostrul trebuie muls și administrat în primele 3-4 ore.
  • Potențiatorii speciali ai laptelui îmbunătățesc aportul de imunoglobuline

 


Figura 1: Conținutul în anticorpi al colostrului și capacitatea intestinală scade rapid

Fig. 2: Prezentare generală a evaluării calității colostrului

KALBI FERM – întărește imunitatea