Hühner im Freiland

Păsări de curte

Utilizarea optimizată a proteinelor la puii de carne prin CERAVITAL XP

Broiler
© Snowboy - stock.adobe.com
Pentru a îndeplini cerințele unei creșteri economice și eficiente din punct de vedere al resurselor, precum și prevederile regulamentului privind îngrășămintele, este esențială utilizarea optimă a nutrienților, în special a proteinelor, din furaje. Cu toate acestea, în furajele vegetale obișnuite utilizate în rațiile pentru păsări, o anumită proporție din proteine este închisă în pereții celulari sau legată de aceștia. Deoarece păsările nu dispun de enzime proprii pentru a descompune pereții celulari vegetali, digestibilitatea furajelor și, prin urmare, utilizarea proteinelor sunt limitate.
CERAVITAL XP crește digestibilitatea proteinelor din furaje
Substanța activă CERAVITAL XP dezvoltată de SCHAUMANN are ca scop valorificarea optimă a furajelor bogate în proteine. Acest produs obținut din fermentarea substanțelor solide susține foarte eficient descompunerea celulelor și a resturilor celulare proteice din furaje și mobilizează proteinele din pereții celulari și din interiorul celulelor, făcându-le vulnerabile la enzimele proprii organismului. Astfel, este disponibilă o cantitate mai mare de proteine pentru descompunerea enzimatică în tractul digestiv, iar digestibilitatea proteinelor din furaje este crescută. Prin urmare, o parte din tărâțele de soia (SES) din rație poate fi înlocuită cu cereale, ceea ce reduce conținutul de proteine brute. Acest lucru reduce semnificativ costurile cu hrana și scade excreția de azot a animalelor, ceea ce se reflectă la rândul său în bilanțul fluxului de materii. Toate acestea fără a afecta performanța animalelor, fapt demonstrat clar prin teste de hrănire.
CERAVITAL XP testat la ferma Hülsenberg
Pentru a testa eficacitatea CERAVITAL XP în îmbunătățirea utilizării proteinelor, ISF a efectuat trei teste de hrănire cu pui broiler la ferma Hülsenberg. Pentru aceasta, s-a efectuat o îngrășare în două faze, timp de 35 de zile, iar animalele au fost împărțite în trei grupuri de hrănire. Rațiile dintre grupurile de hrănire difereau în ceea ce privește conținutul de proteine brute. După cum se arată în tabelul 1, primul grup a primit o rație standard cu conținut normal de proteine brute (23 % în faza de pornire și 21 % în faza de creștere). Al doilea grup, în schimb, a primit o rație al cărei conținut de proteine brute a fost redus cu 1,5 puncte procentuale în ambele faze. Reducerea proteinei brute s-a realizat prin înlocuirea a 4,5 puncte procentuale de șrot de soia cu porumb boabe. Nu s-a realizat o compensare cu aminoacizi esențiali. Al treilea grup a primit aceeași rație ca și al doilea grup, cu diferența că rația conținea în plus CERAVITAL XP.
Performanțe constante cu CERAVITAL XP
Reducerea proteinei brute a dus la pierderi semnificative de performanță în timpul perioadei de îngrășare de 35 de zile, în comparație cu amestecul obișnuit (vezi figura 1). Acest efect negativ a putut fi compensat în mod impresionant prin utilizarea CERAVITAL XP. Astfel, la sfârșitul perioadei de îngrășare, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește creșterea în greutate între primul grup de hrănire și al treilea grup de hrănire, care a fost hrănit cu CERAVITAL XP. Situația a fost similară în ceea ce privește conversia alimentară. Prin reducerea conținutului de proteine brute din rație, aceasta s-a deteriorat cu aproape 10 % în al doilea grup, în comparație cu grupul care a primit amestecul obișnuit (vezi figura 2). Prin utilizarea CERAVITAL XP, s-a obținut aceeași conversie alimentară, în ciuda aportului mai redus de proteine brute și aminoacizi. Aceeași performanță de creștere și aceeași utilizare a hranei la un aport mai redus de proteine brute arată că, prin utilizarea CERAVITAL XP, proteinele din hrană sunt în mod clar mai bine disponibile pentru animale.
Mai puține excreții de azot cu adaosul de CERAVITAL XP
Analizele suplimentare ale experimentelor au relevat o îmbunătățire a digestibilității proteinelor cu 4,8 % în medie. Drept urmare, animalele din grupul cu CERAVITAL XP au excretat cu 14 % mai puțin azot pe kg de creștere în greutate decât animalele cu rația standard (vezi figura 3). Pe lângă reducerea impactului asupra mediului, scăderea excreției de azot are și un efect pozitiv asupra sănătății animalelor. Pe de o parte, reducerea formării de amoniac a îmbunătățit calitatea aerului din grajd, iar pe de altă parte, așternutul mai uscat a îmbunătățit sănătatea copitelor puilor de carne.

Articole similare

CERAVITAL
Aflati mai multe

CERAVITAL XP îmbunătățește digestibilitatea proteinelor la porci

Cu ingredientul activ inovator CERAVITAL XP, furajele bogate în proteine se folosesc în mod optim. Ingredientul activ inovator crește digestibilitatea, asigură performanțe ridicate și imbunătățeste compoziția dejecțiilor.