RINDAVITAL BALANCE - Aminoacizi protejați de rumen pentru performanțe ridicate, favorabile vacilor

© Volker Hämmerling
Utilizarea produselor RINDAVITAL BALANCE creează noi posibilități în ferma dumneavoastră: proteina brută poate fi utilizată mai eficient, ceea ce ușurează metabolismul vacii și produce mai multă proteină din lapte din proteina furajeră. Produsele au un efect pozitiv asupra producției de lapte cu ingrediente stabile. Vacile de lapte au nevoie de anumiți aminoacizi. Aceștia provin, pe de o parte, din proteinele sintetizate microbian din componentele furajelor metabolizate în rumen și, pe de altă parte, din proteinele furajelor nedegradate. Vacile cu randament ridicat își acoperă 60-70 % din necesarul de aminoacizi prin sinteza microbiană a proteinelor. Cantitatea rămasă de aminoacizi esențiali trebuie să fie furnizată prin intermediul rației.
Necesarul de aminoacizi pentru sinteza proteinelor din lapte nu coincide cu modelul de aminoacizi rezultat din cele două surse menționate în intestinul subțire. În primul rând, metionina și lizina limitează performanțele (a se vedea figura 1). În practică, se oferă adesea un surplus de proteine în rație, astfel încât această limitare să nu ducă la o pierdere de performanță. Acest lucru poate duce la un exces de azot și, prin urmare, la o sarcină suplimentară asupra metabolismului și la o reducere a eficienței azotului.
Îngrijire prietenoasă cu animalele și cu mediul
Aminoacizii protejați de rumen pot fi un ajutor în asigurarea unei aprovizionări a vacilor de lapte care să răspundă nevoilor și performanțelor acestora, evitând consumul de lux și utilizând azotul în mod optim. Pentru a calcula cantitățile necesare, trebuie să se cunoască cerințele individuale ale vacilor, calitatea furajelor și aportul zilnic de hrană. Figura 2 prezintă câteva exemple de rații care au fost optimizate cu aminoacizi protejați de rumen. Diferitele surse de UDP sunt importante la calcularea rației: necesarul de lizină disponibilă pentru intestinul subțire este mai mare pentru rațiile bogate în porumb (siloz de porumb, porumb boabe, gunoi de grajd uscat pe bază de porumb), dar și atunci când se utilizează boabele de bere. Rațiile pe bază de iarbă și rațiile cu proteine din soia necesită mai multă metionină disponibilă pentru intestinul subțire. Utilizarea proteinelor din rapiță și a porumbului determină o nevoie mai mare de lizină disponibilă pentru intestinul subțire și un supliment moderat de metionină.
Clarificați situația fermei, optimizați rația cu RINDAVITAL BALANCE
La Gut Hülsenberg și în alte ferme din Germania, o serie de rații au fost analizate din punct de vedere al structurii aminoacizilor și au fost optimizate cu amestecuri de aminoacizi protejați de rumen. Produsele RINDAVITAL BALANCE au fost dezvoltate pe baza acestor rezultate (a se vedea figura 3). RINDAVITAL BALANCE M pentru rațiile bogate în iarbă cu un conținut crescut de metionină și RINDAVITAL BALANCE L pentru rațiile bogate în porumb cu un conținut crescut de lizină fac posibilă acoperirea nevoilor de aminoacizi ale animalelor și stabilirea unui raport optim de aminoacizi. Optimizarea rației cu aminoacizi protejați de rumen a arătat un efect pozitiv asupra producției de lapte cu ingrediente stabile. Valorile ureei din lapte în testele de hrănire la Gut Hülsenberg au fost în medie de 150 mg/litru. Este posibilă ajustarea conținutului de proteină brută din furaje prin utilizarea aminoacizilor protejați de rumen (a se vedea figura 3, Hülsenberg Estate 2).
Economisiți costurile furajelor și suprafețele de fertilizare
La un consum de materie uscată de aproximativ 23,5 kg, reducerea conținutului de proteine brute de la 16,5 % la 15,5 % corespunde la aproximativ 600 g de făină de extracție din soia sau 750 g de făină de extracție din rapiță. Aceasta înseamnă o reducere a costurilor de aproximativ 15 ct/animal și zi. Conținutul ajustat de proteină brută duce la o economie de azot de aproximativ 40 g pe animal pe zi sau 14,6 kg de azot pe animal pe an. Pentru o fermă cu 100 de vaci de lapte, aceasta corespunde unei economii de suprafață de aproximativ 8 ha în conformitate cu noua ordonanță privind îngrășămintele. În cadrul aceluiași studiu, au fost mulse cu 1,1 kg mai mult lapte. Aceasta înseamnă un randament suplimentar de aproximativ 35 ct/animal și zi.
În toate studiile, utilizarea produselor RINDAVITAL BALANCE a dus la o creștere cu 1-3 % a utilizării azotului furajer utilizat. Presupunând o producție de 35 kg de lapte cu 3,3 % proteină din lapte, aceasta corespunde unei creșteri a conținutului de proteină din lapte de 0,03-0,1 % puncte pentru aceeași producție. Diferitele studii au arătat randamente proteice în general mai ridicate datorită creșterii producției de lapte cu același conținut de proteine.

