Producție de lapte ecologică la Hülsenberg Estate

Ilustrație simplificată a ciclului de producție la Hülsenberg Estate
Emisiile de gaze cu efect de seră per kg de ECM au fost reduse cu încă 5 % din 2012. Rezultatele amprentelor de carbon au fost din nou comparate cu cele ale altor ferme pentru a facilita clasificarea valorilor (a se vedea figura 1). Acest lucru a permis evidențierea punctelor forte ale Gut Hülsenberg din perspectiva protecției climei și identificarea potențialului de îmbunătățire pe această bază (a se vedea figura 2).
Producția eficientă de furaje
Principala cauză a emisiilor de gaze cu efect de seră în producția de lapte, pe lângă digestia vacilor, a fost identificată drept cultivarea plantelor pentru producția de furaje (a se vedea figura 3). Factorii cei mai importanți în controlul acestor emisii provenite din producția de furaje sunt fertilizarea adaptată cu azot și gestionarea terenurilor care favorizează solul. În general, furajele produc mai puține echivalenți CO2 decât concentratele. Prin urmare, randamentul ridicat al furajelor, pierderile reduse în câmp și în siloz și calitatea optimă a silozului sunt factori de succes importanți pentru eficiența furajelor și, prin urmare, pentru amprenta de carbon la Hülsenberg Estate. În plus, făina de soia nu este utilizată deloc.
Utilizarea internă a gunoiului de grajd lichid
În plus, utilizarea gunoiului de grajd lichid produs în instalația de biogaz conectată la Gut Hülsenberg are multiple efecte pozitive. De exemplu, depozitarea parțial etanșă la gaze a gunoiului de grajd lichid evită emisiile considerabile în aer. Fermentarea anaerobă a gunoiului de grajd lichid în instalația de biogaz generează, de asemenea, energie utilă pentru întreaga fermă și pentru rețeaua publică. Un alt avantaj este disponibilitatea îmbunătățită a nutrienților din gunoiul de grajd lichid fermentat, care poate fi utilizat ca îngrășământ organic în producția de furaje și, astfel, poate fi reintrodus în sistem.
Performanța ridicată pe durata de viață ca factor de succes
Vacile sănătoase, cu o durată de viață îndelungată și cu performanțe ridicate au condus la un randament de-a lungul vieții de 21,7 kg ECM la Hülsenberg Estate. Calculul echilibrului climatic al Camerei de Agricultură nu ia în considerare în mod direct randamentul pe viață al vacilor. Cu toate acestea, un randament ridicat pe întreaga durată de viață înseamnă că sunt necesari mai puțini urmași pentru remontă. Acest lucru reduce emisiile fermei, deoarece animalele tinere produc gaze cu efect de seră în timpul creșterii fără a produce în schimb carne sau lapte.
Descoperiți un potențial suplimentar
Optimizarea continuă a proceselor și procedurilor, precum și creșterea în continuare a vitalității, longevității și, prin urmare, a performanței pe întreaga durată de viață a vacilor reprezintă obiectivul principal pentru reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră din producția de lapte la Hülsenberg Estate. Cu toate acestea, se analizează și se testează fezabilitatea măsurilor de cultivare a culturilor. De exemplu, însămânțarea culturilor de porumb poate îmbunătăți semnificativ echilibrul humusului. Acest lucru are un efect pozitiv asupra amprentei de carbon.


