Apeluri Mesaj

Colostrul: Noi rezultate ale elixirului vieții pentru viței

Kalb

Un vițel se naște fără propriul sistem imunitar specific și trebuie să absoarbă anticorpii din colostrul mamei sale pentru a-și construi apărarea. În primele săptămâni de viață, acestea reprezintă o parte esențială a apărării vițelului împotriva bolilor și pentru a-i asigura supraviețuirea. Numai după 2 până la 3 săptămâni, vițelul începe încet să lupte cu  agenții patogeni și să- și construiască un sistem imunitar activ (vezi Fig. 1). Cu cât sistemul imunitar pasiv este mai puternic în primele zile și săptămâni, cu atât sistemul imunitar activ se va dezvolta mai puternic. Astfel, aportul de colostru are o influență pe termen lung asupra sănătății și vitalității vițelului.

Mult - Devreme - Bine

„Mult, cât mai devreme și de bună calitate” este motto-ul. Cu fiecare oră care trece între fătare și prima mulsoare, conținutul de anticorpi din colostru scade. În plus, intestinul vițelului se maturizează doar treptat după naștere. Numai la început moleculele de anticorpi relativ mari pot trece prin peretele intestinal în sânge.

Prin urmare, colostrul trebuie administrat întotdeauna în primele 4 ore de viață. Conținutul de anticorpi al colostrului determină calitatea acestuia. Este nevoie de aproximativ 200 g de anticorpi pentru a construi o imunitate pasivă stabilă la vițel. Cu o calitate bună a colostrului de 80 g anticorpi pe litru, trebuie să se administreze vițelului cel puțin 2,5 litri de colostru.

Refractometrul ca instrument simplu

Refractometrul facilitează determinarea anticorpului imunoglobulinei G (IgG), care reprezintă 90 % din anticorpii din colostru. Scopul este de a administra aproximativ 180 g de IgG cu colostru pentru a se asigura că vițelul primește minim  200 g de anticorpi. Cu cât conținutul de IgG este mai mic, cu atât trebuie să fie mai mare cantitatea de colostru (vezi Fig. 2). Un colostru bun ar trebui să conțină cel puțin 22 Brix (vezi Fig. 3). Aceasta corespunde unui conținut de IgG de aproximativ 70 de grame per litru de colostru (vezi Fig. 4).

Valoarea Brix măsurabilă cu refractometrul

La Gut Hülsenberg, un studiu a arătat că este posibil să se determine  valoarea Brix în serul de sânge pentru a verifica aportul de colostru folosind refractometrul. Conținutul total de proteine (TP) din serul sanguin a 44 de viței a fost măsurat în a 2-a, a 5-a și a 10-a zi de viață. Acesta este un indicator al cantității de anticorpi care circulă în sânge. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât este mai bună furnizarea de anticorpi prin colostru.

Paralel cu determinarea TP, valoarea Brix a serului a fost măsurată cu refractometrul. Există o corelație ridicată între ambele valori (vezi Fig. 5). Prin urmare, refractometrul poate fi utilizat pentru a determina dacă aportul de colostru a fost adecvat.

Se presupune că un conținut de TP seric de peste 5,2 g per dl este suficient pentru un sistem imunitar stabil. Acesta corespunde unei valori Brix între 8 și 9. Rezultatele de la ferma Hülsenberg arată că aici majoritatea vițeilor sunt peste această valoare critică și au primit astfel suficient colostru de înaltă calitate.

Pentru fermele cu animale sub această valoare critică, trebuie analizată  cu precizie modalitatea de îmbunătățire a administrării colostrului. În plus față de cantitatea si momentul administrării acestuia, trebuie analizat,  în special furajarea vacii in perioada de înțărcare cu  febra laptelui, profilaxia cetozelor cât și  fătarea fără factori de stres.

Curs de imunizare pasivă și activă la vițel
Fig. 1: Curs de imunizare pasivă și activă la vițel
Colostru necesar
Fig. 2: Cantitatea de colostru necesară pentru a obține furnizarea de cel puțin 180 g IgG
Evaluarea calității colostrului pe baza valorii Brix
Fig. 3: Evaluarea calității colostrului pe baza valorii Brix
Relația dintre valoarea Brix și conținutul de IgG din colostru
Fig. 4: Relația dintre valoarea Brix și conținutul de IgG din colostru (după Universitatea din California, 2017)
Corelația dintre conținutul total de proteine din serul sanguin (ser TP) al vițeilor și valoarea Brix din a 2-a zi de viață.
Fig. 5: Corelația dintre conținutul total de proteine din serul sanguin (ser TP) al vițeilor și valoarea Brix din a 2-a zi de viață.
Aplicarea unui refractometru
Aplicarea unui refractometru