Apeluri Mesaj

Reducerea incidenței salmonela în creșterea porcilor

2019-01-30 
Schwein

Organizațiile responsabile cu prevenția și controlul salmonelei obligă crescatorii de porci să analizeze, documenteze și controleze eventuala prezență a salmonelei în fermele de porci. Rezultatele obținute în urma acestor controale constituie și un criteriu economic și de marketing foarte important; prin urmare, trebuie depuse toate eforturile de inhibare a dezvoltării salmonelei, prin bune practici de igienă și măsuri de hrănire.

Măsuri pentru împiedicarea pătrunderii salmonelei în fermă

  • Asigurați-vă că livrarea de purcei și scroafe tinere se face de la furnizori de încredere.
  • Curățați și dezinfectați temeinic toate mijloacele de transport, rampele de încărcare și echipamentele de lucru, după fiecare livrare.
  • Țineți sub control prezența rozătoarelor, a muștelor și a oricăror larve folosind larvicide eficiente și păstrați o evidență clară a acestor tratamente.
  • Asigurați-vă că țineți alte animale – precum câini, pisici și păsări – departe de grajd și de depozitele de hrană.
  • Mențineți standarde ridicate de igienă a personalului, de exemplu prin băi dezinfectante frecvente.

Măsuri de prevenire a răspândirii salmonela în interiorul fermei

  • Monitorizați cu strictețe metoda All In, All Out.
  • Curățați și dezinfectați grajdurile  înainte să introduceți animale noi (folosind dezinfectanți anti-salmonela recunoscuți oficial).
  • Eliberați, curățați cu grijă și dezinfectați animalele, respectiv zonele aflate în carantină cu regularitate.
  • Curățați containerele de hrană (silozurile), dispozitivele de hrană mobilă și țevile de transportare a furajelor.
  • Curățați gurile de aerisire pentru a preveni transferul germenilor în boxele abia curățate.
  • Mențineți sistemele de hrană lichidă și tevile de livrare a apei de băut în condiții bune de igienă, folosind produsele corespunzătoare.

Măsuri de hrănire pentru protejarea împotriva salmonela și promovarea sănătății animalelor

Măsurile de hrană precum structura hranei și aditivii acizi speciali pot fi folosiți pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală a porcilor.

  • Hrana cu o structură fainoasă, granulară, contribuie la creșterea fermentației în intestinul gros și la creșterea nivelului de acizi grași cu lanțuri medii cu proprietăți bacteriostatice (acid propionic, butiric și acetic). Toate acestea promovează dezvoltarea lactobacililor în tractul gastrointestinal și contribuie la echilibrarea florei intestinale.
  • Mixurile de hrană pe bază de ovăz (cu conținut minim de grâu și secară) îmbunătățesc structura hranei și sporesc aportul de substanțe bacteriale fermentabile în intestinul gros.
  • Acizii organici speciali au un impact pozitiv asupra sănătății intestinale. Bacterii precum salmonela și E.coli sunt reduse în mod eficient. Prin reglarea pH-ului din stomac, se poate crea o barieră protectoare împotriva acestor microorganisme dăunatoare, optimizând astfel activitatea pepsinelor și, implicit, digerarea proteinelor.