Apeluri Mesaj

Reducerea incidentei salmonela in cresterea porcilor

2019-01-30 
Schwein

Organizatiile responsabile cu preventia si controlul salmonelei obliga crescatorii de porci sa analizeze, documenteze si controleze eventuala prezenta a salmonelei in cirezile de porci. Rezultatele obtinute in urma acestor controale constituie si un criteriu de marketing si economic foarte important; prin urmare, trebuie depuse toate eforturile de inhibare a dezvoltarii salmonelei, prin bune practici de igiena si masuri de hranire.

Masuri pentru impiedicarea patrunderii salmonelei in ferma

  • Asigurati-va ca livrarea de purcei si scroafe tinere se face de la furnizori de incredere.
  • Curatati si dezinfectati temeinic toate mijloacele de transport, rampele de incarcare si echipamentele de lucru, dupa fiecare livrare.
  • Tineti sub control prezenta rozatoarelor, a mustelor si a oricaror larve folosind larvicide eficiente si pastrati o evidenta clara a acestor tratamente.
  • Asigurati-va ca tineti alte animale – precum caini, pisici si pasari – departe de staul si de depozitele de hrana.
  • Mentineti standarde ridicate de igiena a personalului, de exemplu prin bai dezinfectante frecvente.

Masuri de prevenire a raspandirii salmonela in interiorul fermei

  • Monitorizati cu strictete metoda All In, All Out.
  • Curatati si dezinfectati staulele  inainte sa introduceti animale noi (folosind dezinfectanti anti-salmonela recunoscuti oficial).
  • Eliberati, curatati cu grija si dezinfectati animalele respectiv zonele aflate in carantina cu regularitate.
  • Curatati containerele de hrana (silozurile), dispozitivele de hrana mobila si tevile de varsare a furajelor.
  • Curatati gurile de aerisire pentru a preveni transferul germenilor in boxele abia curatate.
  • Mentineti sistemele de hrana lichida si tevile de livrare a apei de baut in conditii bune de igiena, folosind produsele corespunzatoare.

Masuri de hranire pentru protejarea impotriva salmonela si promovarea sanatatii animalelor

Masurile de hrana precum structura hranei si aditivii acizi speciali pot fi folositi pentru a imbunatati sanatatea intestinala a porcilor.

  • Hrana cu o structura fainoasa, granulara, contribuie la cresterea fermentatiei in intestinul gros si la cresterea nivelului de acizi grasi cu lanturi medii cu proprietati bacteriostatice (acid propionic, butiric si acetic). Toate acestea promoveaza dezvoltarea lactobacililor in tractul gastrointestinal si contribuie la echilibrarea florei intestinale.
  • Mixturile de hrana pe baza de ovaz (cu continut minim de grau si secara) imbunatatesc structura hranei si sporesc aportul de substante bacteriale fermentabile in intestinul gros.
  • Acizii organici speciali au un impact pozitiv asupra sanatatii intestinale. Bacterii precum salmonela si E.coli sunt reduse in mod eficient. Prin reglarea pH-ului din stomac, se poate crea o bariera protectoare impotriva acestor microorganisme daunatoare, optimizand astfel activitatea pepsinelor si, implicit, digerarea proteinelor.