Apeluri Mesaj

Managementul silozului – sfaturi pentru însilozarea cu succes a porumbului

Trecker mit Mais

Timpul optim de recoltare este atins după acumularea amidonului în boabele cerealelor. Con¬ţinutul total de masă uscată (m.u.) din plantă  trebuie să se situeze între 29 şi 34% iar în boabe trebuie să fie între 56 şi 60%. Modelul sumelor de temperatură oferă o metodă bună de evaluare a maturării culturii de porumb. Pentru o astfel de evaluare se utilizează factorii principali ai culturii: soiul, data însămânţării, tipul solului, cantitatea de apă utilizabilă disponibilă în sol precum şi date climatice ca temperatura, cantitatea de precipitaţii şi radiaţia solară totală. De asemenea este luat în calcul şi comportamentul de coacere al soiului cultivat. Datele pot fi consultate pe pagina www.maisprog.de.

Înăltimea de tăiere.

Înăltimea optimă de recoltare pentru asigurarea igienei viitorului siloz este de 30 cm. Aceasta are o importanţă determinantă asupra cantităţii de drojdii şi mucegaiuri din silozul de porumb datorită existenţei a numeroşi factori dăunători pentru fermentare în zonele inferioare ale tulpinii. În plus, conţinutul de fibre brute şi cenuşă creşte în zona inferioară iar conţinutul energetic scade (vezi ilustraţia 1).

Lungimea tocăturii.

Lungimea optimă este de 6 la 8 mm şi este o condiţie prealabilă pentru o compactare precisă, o utilizare eficientă a spaţiului silozului şi pierderi reduse. În principiu se aplică regula: cu cât silozul este mai uscat cu atât lungimea tocăturii este mai mică.

Aditiviul recomandat pentru însilozare.

În plus faţă de regulile de bază ale însilozării, aditivii de însilozare BONSILAGE susţin procesul de fermentare cu direcţiile lor diferite de acţiune (vezi ilustraţia 2). Alegerea se bazează pe necesităţile identificate la nivelul  fiecărei ferme.

Compactarea şi acoperirea.

Contactul cu oxigenul duce la reîncălzirea silozului şi pierderea de energie şi substanţă uscată. Cu cât silozul este mai bine compactat cu atât mai puţin oxigen atmosferic va pătrunde în siloz pe timpul utilizării. De la o cantitate mai mare de 20t substanţă uscată (ex.: 66t siloz cu 30% substanţă uscată) chiar şi în cazul rulării continue cu un vehicul nu se poate realiza o compactare optimă.

SFAT: în cazul cantităţilor mari de recoltat şi a silozurilor de mici dimensiuni este recomandat să lucraţi în două silozuri în paralel cu mai multe utilaje rulante.
Silozul trebuie acoperit imediat după finalizare cu: folie de acoperire, folie principală etanşă la gaz, grilă de protecţie, saci pentru siloz ca greutate şi pentru asigurarea etanşeităţii precum şi folie pentru pereţii laterali acolo unde este cazul (vezi ilustraţia  3).

SFAT: în plus faţă de rezistenţa mecanică a foliei de însilozare, etanşeitatea la gaze, elasticitatea, rezistenţa la razele ultraviolete (UV) şi la acid reprezintă aspecte importante ale calităţii acesteia.

Atenţie!

Pentru a evita reîncălzirea viteza de utilizare ar trebui să fie de minim 2 metri pe săptămână. Practic trebuie utilizată o tehnica de îndepartare care să lase în urmă o suprafaţă netedă şi dură astfel încât să pătrundă cât mai putin oxigen în masa silozului împiedicându-se în acest fel reîncălzirea acestuia.

Încărcătura de drojdie și conținutul tulpinii de porumb în partea inferioară a plantei de porumb
Fig. 1: Încărcătura de drojdie și conținutul tulpinii de porumb în partea inferioară a plantei de porumb
Mais
Fig. 2: Aditiv de însilozare Bonsilage
Exemplu pentru o acoperire corectă
Fig. 3: Exemplu pentru o acoperire corectă